घर संसार

२०७३-११-२७ मा प्रकाशित     १३८५ पटक पढिएको    ० बिचार / प्रतिक्रिया

घरायसी सामग्रीको आयु बढाउने तरीका

घरमा लुगा धुने, भाँडा माझ्ने, खाना पकाउनेलगायत काममा विभिन्न उपकरण (अप्लायन्स)को प्रयोग बढी हुन्छ । अहिले फ्रिज, वाशिङ मेशिन, स्टोभ, ओभन आदि आममानिसको दैनिक जीवनका अत्यावश्यक साधन बनिसकेका छन् । यस्ता उपकरणले मानिसको दिनचर्या सजिलो बनाउनुका साथै समय र पैसाको बचतसमेत गरिदिएको छ । यस्ता उपकरण लामो समयसम्म टिकाउन सफाइको निकै आवश्यकता पर्छ । उपकरणको सरसफाइ नियमितजसो गर्नुपर्छ । राम्रो हेरचाह वा मर्मतसम्भार हुन नसक्दा तिनको कार्यक्षमतामा ह्रास आउँछ । उपकरणको सही हेरचाह नहुँदा कतिपय अवस्थामा ठूला–ठूला दुर्घटनासमेत हुने गरेका छन् । प्रस्तुत छ– महत्त्वपूर्ण घरायसी उपकरण तथा तिनको सफाइ गर्ने तरीकाका बारेमा मदन लामिछानेले तयार पारेको एक रिपोर्ट :

वाशिङ मेशिन
- वाशिङ मेशिनको माथिपट्टि कहिल्यै पनि भारी सामान राख्नु हुँदैन । साथै, त्यसमा उभिने, बस्ने गर्नु पनि हुँदैन ।
- मेशिनमा लुगा हाल्दा जहिले पनि सबै खल्तीको चेकजाँच गर्नुपर्छ । मेशिन चलाउनुपूर्व स्टिल, फलाम तथा चुम्बकका सामान निकाल्नुपर्छ ।
- मेशिनमा विशेष किसिमको सर्फको प्रयोग गर्नुपर्छ, जुन मेशिनकै लागि भनेर बनाइएको हुन्छ । सामान्य वाशिङ पाउडरको प्रयोगले मेशिनमा अत्यधिक फिँज आई त्यसले लुगा खुइलिन तथा बिग्रन सक्छ ।
- प्रत्येक पटक मेशिनको प्रयोग गरिसकेपछि त्यसमा रहेको रबर राम्ररी पुछ्नुहोस् । त्यसमा रहेका भाँडाहरूलाई बाहिर निकालेर सुुक्खा बनाउनुहोस् । यो प्रक्रिया नियमित अपनाउनुस्, ता कि त्यसमा फोहोर नजमोस् र चिसोका कारण ढुसी नपरोस् ।
- लुगा धुनेबित्तिकै त्यहाँ भएका सबै लुगाहरू तत्काल मेशिनबाट बाहिर निकालिहाल्नुहोस् । लामो समयसम्म लुगा मेशिनमै रहँदा समयअगावै मेशिनको ड्रम बिग्रन सक्छ ।
- तपाईंको मेशिनमा विशेष प्रकारको सफा गर्ने विशेषता छैन भने महीनाको कम्तीमा एकपटक आफैंले भए पनि मेशिन सफा गर्नुहोस् । खाली मेशिनलाई केही समयका लागि अधिक तापक्रममा चलाएर त्यसलाई सफा गर्नुहोस् । त्यस्तै, मेशिन सफा गर्दा त्यसमा रहेको डिस्पेन्सरमा भिनेगार, कागतीको रसलगायत वस्तु हाल्न नछुटाउनुहोस् ।

रेफ्रिजेरेटर
- रेफ्रिजेरेटर अर्थात् फ्रिज चलाउँदा होशियारी अपनाउन जरुरी हुन्छ । सबैभन्दा बढी ध्यान दिनुपर्ने कुरा फ्रिजलाई ढल्किन नदिनु हो । फ्रिज किनेपछि ४० डिग्रीभन्दा बढी नढल्काई सीधै अवस्थामा घर लैजानुपर्छ । अन्यथा, फ्रिजको कम्प्रेसरबाट तेल चुहिएर फ्रिज बिग्रन सक्छ ।
- घर लग्नासाथ फ्रिज चलाउँदा त्यसमा रहेको कम्पे्रसरबाट तेल चुहिन सक्छ । घरमा लग्दासम्म पनि फ्रिज ढल्केको छैन भन्ने कुरामा विश्वस्त हुन फ्रिज चालू गर्नुपूर्व कम्तीमा ६ घण्टा प्रतीक्षा गर्नुहोस् । यदि शङ्का लागेको छ भने कम्तीमा १५ घण्टा कुरेर मात्र नयाँ फ्रिज प्रयोग गर्नुहोस् ।
- कहिल्यै पनि तातो खाना सीधै फ्रिजमा नहाल्नुहोस् । खानालाई कम्तीमा सेलाउन दिनुहोस् । यसले फ्रिज बिग्रनबाट जोगाउँछ ।
- बजारमा पाइने नयाँ मोडलका फ्रिजमा वर्षको दुईपटक ‘अटो डिफ्रोष्ट’ गर्न जरुरी नहुन सक्छ । कम्तीमा वर्षको एक पटक फ्रिजलाई बन्द गरेर ‘डिफ्रोष्ट’ गर्नाले फ्रिज सफा रहन्छ ।
- फ्रिजको पछाडिको भाग पनि सफा गर्न नभुल्नु होला । सफा गर्दा भ्याकुम क्लिनरको प्रयोग उपयुक्त हुन्छ । त्यसका लागि पहिला फ्रिज बन्द गर्न जरुरी छ ।

राइस कुकर
- राइस कुकरमा चिसो भाँडा कहिल्यै राख्नु हँुदैन । यसले सामानको आयु छोट्याउन सक्छ ।
- राइस कुकरमा चिल्लो नजमोस् तथा खाना नटाँसियोस् भन्नका लागि हरेक पटक त्यसलाई प्रयोग गरिसकेपछि सफा गर्नुपर्छ । राइस कुकर सफा गर्दा जहिले पनि नरम स्पञ्जको प्रयोग गर्नुहोस् ।
- चामललाई कहिल्यै पनि राइस कुकुरको भाँडोमा पखाल्नु हुँदैन । त्यसले कुकरको भित्री भागमा कोरिन सक्छ ।
- कुकरमा खाद्य सामग्री राख्दा जहिले पनि तोकिएको रेखाभन्दा मुनि राख्नुहोस् । यसले राइस कुकरलाई लामो समयसम्म टिकाइराख्न मद्दत गर्छ ।

डिसवाशर
- डिसवाशरमा भाँडा घोप्ट्याएर राख्नुपर्छ ।
- वाशरमा भाँडा राख्नुपूर्व त्यसमा भएको सबै खाना पखाल्नुहोस् । अन्यथा, भाँडामा भएको फोहोर मेशिनमा अड्किएर खराब हुन सक्छ । वाशरमा नयाँ भाडा धुन राख्दा त्यसमा टाँसिएका स्टिकर निकाल्न नबिर्सनुहोस् ।  नत्र त्यसले मेशिनको फिल्टरलाई जाम गर्न सक्छ ।
- वाशरमा भाँडा एकआपसमा नठोकिने गरी राख्नुपर्छ । त्यस्तै, पानी सबैतिर पुग्नेगरी भाँडा मिलाएर राख्नुपर्छ ।
- भाडा धुँदा डिसवाशरमा प्रयोग हुने साबुनको मात्र प्रयोग गनुपर्छ । जुनसुकै साबुनको प्रयोगले मेशिन बिग्रन सक्छ ।
- वाशरमा सानासाना भाँडा नछरिने गरी मिलाएर राख्नुपर्छ । गलत तरीकाले भाँडा राख्दा त्यसले मेशिनमा समस्या ल्याउन सक्छ ।
- मेशिन प्रयोग गर्दा डिस्पेन्सरमा नूनको प्रयोग उपयुक्त मानिन्छ । यसले मेशिनको आयु लम्ब्याउनुका साथै मेशिनले अझ राम्ररी काम गर्न सक्छ ।

माइक्रोवेभ
- माइक्रोवेभमा खाना हल्का तताउँदा एक गिलास पानी साथमा राख्नु राम्रो हुन्छ । उक्त पानीले माइक्रोवेभबाट उत्पन्न हुने विकिरणलाई केही हदसम्म सोस्नुका साथै राम्रो नतीजा प्रदान गर्छ ।
- सकेसम्म माइक्रोवेभको माथि गह्रुँगा सामान राख्नु हुँदैन । राख्नैपरेमा भ्याण्टिलेटरलाई खुलै छोड्नुपर्छ ।
- माइक्रोवेभलाई खाली राखेर कहिल्यै नचलाऔं । यसले माइक्रोवेभको म्याग्नेट्रोनलाई सजिलै बिगार्न सक्छ ।
- माइक्रोवेभमा सकेसम्म ठूला भाँडाको प्रयोग नगर्नुहोस् । (माइक्रोवेभको क्षमताबारे पहिले नै त्यहाँ राखिएको किताबमा जानकारी दिइएको हुन्छ ।)
- माइक्रोवेभमा खाना तताउँदा जुन पायो त्यही भाँडाको प्रयोग नगर्नुहोस् । सानो हेलचेक्र्याइँले पनि आगो लाग्न सक्छ ।
- आवश्यकताभन्दा बढी खाना नतताउनुहोस् ।
- माइक्रोवेभको प्रयोग गरिसकेपछि त्यसमा लागेका खानेकुरा, चिल्लो पदार्थलगायत फोहोर कागतीपानी तथा भिनेगारको प्रयोगद्वारा सफा गर्न सकिन्छ ।

टोष्टर
- टोष्टरलाई कहिल्यै पानीमा नपारौं र त्यसलाई चिसो हातले कहिल्यै नसमातौं । पर्दालगायत बल्ने कुराबाट यसलाई टाढै राख्नुपर्छ ।
- टोष्टर, सुख्खा पाउरोटीका लागि बनाइएको हुँदा यसमा चिल्लो तथा बटर लगाइएको पाउरोटी नराख्नु नै राम्रो हुुन्छ ।
- यदि तपाईं टोष्टरको प्रयोग दैनिक रूपमा गर्नुहुन्छ भने कम्तीमा हप्ताको एकपटक त्यसलाई राम्ररी सफा गर्नुहोस् । सफा गर्दा नरम तथा सुक्खा कपडाको प्रयोग गर्नुस् । साथै, सफा गर्नुपूर्व तार हटाउन नबसिर्नुहोस् ।

ब्लेण्डर
- तातो खानेकुरालाई सीधै ब्लेण्डरमा नहाल्नुहोस् । कम्तीमा त्यसलाई सेलाउन दिनुहोस् ।
- ब्लेण्डरको प्रयोग गर्दा जहिले पनि त्यसमा भएको तरल पदार्थलाई मोटरमा छिर्नबाट बचाउनुहोस् । त्यस्तै, ब्लेण्डरलाई पानीमा नपखाल्नुहोस् । सफाइका लागि सकेसम्म सुक्खा कपडाको प्रयोग उचित हुन्छ ।
- ब्लेण्डरलाई धेरै समयसम्म एकनासले नचलाइरहँदा त्यसभित्र रहेको मोटर तातेर सामानको आयु छोट्याउन सक्छ ।
- तरकारी टुक्र्याउन ब्लेण्डरको प्रयोग उचित मानिदैन ।


#  
कुनै पनि बिचार / प्रतिक्रिया छैन ।
4th NEWBIZ BUSINESS CONCLAVE & AWARDS
http://nepallife.com.np/
Kalash Cement
http://www.keyalgroup.org
http://www.keyalgroup.org

नयाँ अपडेट

फोटो फिचर

तीतो मीठो

मन्त्री अब ‘नायक’ पनि
जबजब नेपालमा उद्योगी व्यापारीले जनतालाई बढी मूल्य लिएर ठगेर पाप कर्म गर्न थाल्छन्, तबतब कृष्ण भगवान् धर्तीमा आएसरि हाम्रा मन्त्री, सरकारी अधिकारीहरु त्यस्ता पापीहरुलाई समाप्त . . . विस्तृतमा »